Мини продукт при поръчка | Индивидуална онлайн консултация | Безплатна доставка над 100лв.
Aesthetic Pharma
0


Най-доброто от Начин на живот
22/2/2023

Кокоши трън
Кокоши трън представлява народно наименование на локализирана кожна лезия, характеризираща се с втвърдяване на повърхностния слой на кожата и промени в подлежащите тъкани. Причинител на кокошия трън, всъщност, е човешки папиломен вирус (HPV), а в медицинската литература, състоянието се означава като плантарни или палмарни брадавици.

Кокошите тръни засягат предимно дланите и стъпалата, като често това се случва в местата, които са изложени на хронично триене или натиск. Вирусът причинител, обикновено атакува само повърхностния слой на кожата, създавайки мазоло-подобен растеж, а ако се намира в райони подложени на натиск може да стане и болезнен.

Най-малко 1/2 от възрастното население са носители на човешки папиломен вирус. Съществуват над 120 различни вида човешки папиломен вирус, като някои от тях са склонни да заразяват специфични анатомични области, като дланите и ходилата. Други видове атакуват лигавиците на устата или гениталиите и участват в развитието на лабиален херпес, генитални брадавици, както и рак на маточната шийка.

Освен носителство на HPV, сред предразполагащите фактори за поява на кокоши тръни са носене на неудобни обувки и някои професии, свързани с чести еднообразни движения, причиняващи хронично триене. Такива са фризьорство (при държане на ножицата), работа с компютър (често щракане върху мишката на компютъра), бягане (лекоатлети) и други.

За наличие на кокоши трън (палмарни или плантарни брадавици) може да се усъмните, ако установите следните признаци:
 
  • Наличие на груба, неравна, гъбоподобна кожна лезия (в повечето случаи с големината на грахово зърно), в центъра на която се забелязва малко, точковидно петно в средата (невинаги видимо). Тези тъмни петна представляват съвсем малки, съдържащи кръвни съсиреци, капиляри в по-дълбоките слоеве на кожата;
  • Лезиите са с гладка повърхност, със сиво-жълт или кафяв цвят;
  • Обикновено се намират над области подложени на натиск;
  • Понякога няколко брадавици може да се слеят и да формират мозайка от брадавици.
Повечето такива образувания се развиват с бавни темпове и са безвредни. Понякога обаче, стават твърде болезнени и увеличават броя си.
Навременното лечение и профилактика на този проблем може да Ви спести болката и дискомфорта.

Абонирайте се за нашия бюлетин и получете промокод за -10% отстъпка


При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате "сайта ОРС"
2024 All rights reserved | Aesthetic Pharma е запазена търговска марка на PodoCare Ltd.