Мини продукт при поръчка | Индивидуална онлайн консултация | Безплатна доставка над 100лв.
Aesthetic Pharma
0


Най-доброто от Начин на живот
10/11/2022

COVID Тое - Кожно състояние вследствие на Covid 19
Учените смятат, че могат да обяснят защо някои хора, които са прекарали Covid, развиват лезии, подобни на лишеи, на пръстите на краката или ръцете.
Covid Toe (в превод Ковид пръст на крака) изглежда е страничен ефект от преминаването на тялото в режим на атака, за да се бори с вируса. Изследователите казват, че са определили частите на имунната система, които изглежда са включени. Констатациите в British Journal of Dermatology могат да помогнат за лечение за облекчаване на симптомите.

Какво е Covid Toe?

Това може да се случи на всяка възраст, но по -често засяга деца и тийнейджъри. За някои е безболезнено, но обривът може да бъде изключително болезнен и сърбящ, с малки мехури или подуване.
Инфекциите с SARS-COV 2 могат да причинят значителни увреждания на големи и малки кръвоносни съдове, най-често на краката. Проблемите с кръвооросяването на крайниците вървят заедно с отрицателно въздействие върху функцията на кожната бариера и понижаване на имунната защита срещу гъбични и бактериални инфекции на кожата и ноктите, подобно на диабетното стъпало.
Засегнатата кожа - обикновено пръстите на краката, но понякога и на ръцете - може да изглежда червена или лилава. Някои хора развиват болезнени повдигнати подутини или участъци от груба кожа. Може да има и гной.
Някои го имат месеци, други седмици. Често те няма да имат нито един от класическите симптоми на Covid, като постоянна кашлица, треска и загуба или промяна във вкус или мирис.

Защо се случва?

Последните проучвания, базирани на кръвни и кожни тестове, предполагат, че две части от имунната система може да са причината. И двете включват механизми, които тялото използва за борба с коронавируса. Единият е антивирусен протеин, наречен интерферон тип 1, а другият е вид антитяло, което погрешно атакува собствените клетки и тъкани на човека, а не само нахлуващия вирус. Включени са и клетки, облицоващи малки кръвоносни съдове, захранващи засегнатите райони, казват изследователите от Университета в Париж, Франция.
Те са изследвали 50 души със съмнение за Covid toe през пролетта на 2020 г. и 13 други с подобни лезии или лишеи, които не са свързани с инфекции с Covid, тъй като са настъпили много преди началото на пандемията. Те се надяват, че находките ще помогнат на пациентите и лекарите да разберат по -добре състоянието.

Д-р Veronique Bataille, консултант дерматолог и говорител на British Skin Foundation, казва че Covid toe се проявявал много по-често в ранната фаза на пандемията, но по-рядко в настоящата вълна на вариант Delta. Това може да се дължи на това, че повече хора са ваксинирани или имат някаква защита срещу Covid от минали инфекции. „Проявите на Covid toe след ваксинацията са много по -редки“, каза тя. „Кожните проблеми, свързани с Covid, могат да се появят доста време след острата инфекция, а и при хора, които нямат други симптоми, така че връзката с вируса понякога не се осъществява“ , казва също тя.

Източник: BBC News 

Абонирайте се за нашия бюлетин и получете промокод за -10% отстъпка


При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате "сайта ОРС"
2024 All rights reserved | Aesthetic Pharma е запазена търговска марка на PodoCare Ltd.