Мини продукт при поръчка | Индивидуална онлайн консултация | Безплатна доставка над 100лв.
Aesthetic Pharma
0


Най-доброто от Рутина
15/9/2023

Промени в структурата на нокти: Псориазис, екзема и още
Ноктите ни могат да бъдат прозорец към нашето здраве, изпращайки сигнали във формата на различни структурни промени. В този пързалежък ще проучим някои от най-разпространените структурни промени в ноктите и как те могат да бъдат свързани със заболявания като псориазис, екзема и други.
 
 

Точковидни депресии:

 
 1. Псориазис: Точковидните депресии по ноктите са чест симптом на псориазис. Този хроничен кожен заболяване може да засегне ноктите, причинявайки тези малки вдлъбнатости. Псориазисът поражда ноктите, като ги прави тънки, чупливи и с тези специфични депресии.
 2. Екзема: Екземата може да предизвика по-големи и неправилни депресии по ноктите. Този вид депресии често са свързани с инфламацията и раздразнението на кожата около ноктите, което характеризира екземата.
 3. Алопеция ареата: Малките депресии в ноктите могат да бъдат индикатор за алопеция ареата, състояние, при което имунната система напада кососборните фоликули. Ноктите стават тънки и хрупкави, а точковидните депресии се появяват.
 

Надлъжни бразди:

 
 1. Периферно съдово заболяване: Надлъжните бразди по ноктите могат да бъдат предупреждение за периферно съдово заболяване, което може да включва засегнати кръвоносни съдове. Този вид промени на ноктите често се появяват при лица със съдови проблеми.
 2. Миксоидна киста: Този вид кисти се формират около проксималната гънка на нокътя и могат да доведат до надлъжни бразди по ноктите. Миксоидните кисти са пълни със синовиална течност и могат да държат ноктите от възможността им да растат правилно.
 3. Средна дистрофия на ноктите: Този вид дистрофия е характеризирана с малки пукнатини в ноктите, които се простират от страна на нокътя и приличат на клоните на елха. Този симптом обикновено засяга само един нокът и може да се подобри с течение на времето.
 

Напречни бразди:

 
 1. Екзема: Напречни бразди по ноктите, съчетани с удебеляване и промяна на цвета, често са свързани с екзема. Този вид изменения на ноктите се появяват при лица, страдащи от инфламаторни състояния на кожата.
 2. Линии на Beau: Линиите на Beau са хоризонтални бразди, които се появяват, когато растежът на ноктите временно се забавя. Те са чест резултат от инфекции, травми или системни заболявания.
 3. Onychomadesis: Този симптом също е резултат от временно забавяне на растежа на ноктите, но се различава от линиите на Beau, тъй като включва пълната дебелина на нокътя и води до проксимално отделяне на ноктната плоча от нокътното легло. Често се появява след вирусни инфекции.
 

Други дистрофии на ноктите:

 
 1. Козметична дистрофия на ноктите: Това е състояние, което може да настъпи след ноктопластика, където ноктите могат да бъдат повредени.
 2. Гризене на ноктите: Гризенето на ноктите често води до къси нокти, като свободният ръб може да бъде равен или назъбен.
 3. Ламеларна ноктна дистрофия: Този вид дистрофия се характеризира с дистален свободен край на ноктя, който се разделя на слоеве. Често се наблюдава при жени и може да се свърже с честото измиване на ръцете.
 4. Clubbing: Увеличаването на напречната и надлъжната кривина на ноктите, заедно с хипертрофия на меките тъкани, е чест при състояния като сърдечна недостатъчност и белодробни заболявания.
 5. Koilonychia: Този вид дистрофия се характеризира с вдлъбнатост на ноктната плочка и често се свързва с дефицит на желязо и хемохроматоза.
 
Ноктите ни са не само елемент на нашия външен вид, но и важен индикатор за нашето здраве. Разбирането на структурните промени в тях може да помогне в своевременната диагноза и лечение на заболявания и състояния. В случай на каквито и да било нередности или промени в ноктите, е важно да се консултирате със специалист в областта на дерматологията или подологията.

Абонирайте се за нашия бюлетин и получете промокод за -10% отстъпка


При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате "сайта ОРС"
2024 All rights reserved | Aesthetic Pharma е запазена търговска марка на PodoCare Ltd.