Мини продукт при поръчка | Индивидуална онлайн консултация | Безплатна доставка над 100лв.
Aesthetic Pharma
0


Най-доброто от Начин на живот
09/2/2023

Атопичен дерматит
Какво представлява атопичният дерматит?
 
Атопичният дерматит е хронично, възпалително, рецидивиращо кожно заболяване, което се характеризира със сърбеж, обрив, сухота на кожата и фамилна или лична обремененост. Атопичният дерматит много често е съпроводен от алергични заболявания от страна на други органи и системи – дихателна система (астма, алергичен ринит), очи (алергичен конюктивит, блефарит), както и повишено ниво на IgE.
 
Симптоми:
 
  • Сърбеж
  • Еритем (зачервяване)
  • Папули или везикули (мехурчета)
  • Екзематозни зони с крусти  (корички)
  • Лихенификация и екскориации (задебеляване и уплътняване на кожата с нарушен кожен релеф)
  • Хипер- или хипопигментация
  • Сухота на кожата
  • Вторична инфекция
Ранна детска възраст (до 2 годишна възраст)
 
Обривите най-често започват от лицето, но могат да се появят навсякъде по тялото. Често зоната на върха на носа е относително пощадена. Когато детето започне да пълзи, експонираните зони, особено колената и лактите се засягат. Лезиите се състоят от еритем и дискретни папули. Папулите са силно сърбящи и могат да станат ексудативни (изпълнени с течност), а впоследствие и покрити с крусти (корички). Вторичната инфекция и лимфаденопатията са чести. Болестта протича с хроничен ход, зависеща от фактори като никненето на зъбите, респираторни инфекции, емоционални разстройства и промени във влажността на въздуха.
 
Детска възраст (след 2 годишна възраст)
 
Най-характерните участъци са флексорните повърхности на лактите и коленета (сгъвките). Обривите са представени от еритем (зачервяване), крусти (корички), екскориации (белези от разчесване), хипер- и хипопигментация и лихенификация (задебеляване на кожата и промяна в кожния релеф). Разпространението на обрива по ръцете, често с ексудативни лезии и понякога с промени по ноктите, е често срещано . Остра генерализирана или локализирана везикулация (наличие на мехурчета) на обрива винаги трябва да насочва към възможността за вторична бактериална или вирусна инфекция.
 
Възрастни и юноши
 
Обривите наподобяват тези в късната детска възраст, с лихенификация по флексорните (сгъвките) повърхности на крайниците и ръцете. Появява се хиперпигментация – най-често около очите и по шията. Локализирани обриви могат да се появят по зърната, особено при юноши и млади жени. Възможна е и появата на фоточувствителност при възрастни с атопичен дерматит. Такива случаи изискват комбинация от подходи, използвани за обикновен атопичен дерматит и за фоточувствителност.
 
Грижа за кожата:
 
Лекарствената терапия включва локални противовъзпалителни лекарства като кортикостероиди и калциневринови инхибитори. Тяхното ранно приложение е от изключителна важност, за да се намали риска от разпространение на кожните промени и наслагването на бактериална инфекция. При по-тежки случаи се прибавят и системно лечение (лекарства за вътрешно приложение) като антибиотици, антимикотици и противовирусни препарати, както и имуносупресивни лекарства (при най-тежките случаи).
За облекчаване на симптомите на заболяването е от особена важност правилната грижа за кожата. Родителите трябва да ползват емолиенти и специализиране масла за къпане. Като допълнение към лечението е препоръчително захранването на детето със зеленчукови пюрета. Болните деца да се хранят с приготвени в къщи пресни храни и да се избягват банани, шоколад, прясно мляко, белтък, боб, спанак, орехи, лешници, фъстъци, колбаси и консервирани храни. (Връзката между храненето и тежестта на атопичния дерматит не е доказана). Препоръчва се ползването на защитни кремове за ръце при възрастни.

Абонирайте се за нашия бюлетин и получете промокод за -10% отстъпка


При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате "сайта ОРС"
2024 All rights reserved | Aesthetic Pharma е запазена търговска марка на PodoCare Ltd.