Мини продукт при поръчка | Индивидуална онлайн консултация | Безплатна доставка над 100лв.
Aesthetic Pharma
0


Най-доброто от Как да?
24/8/2023

Как да разпознаете, лекувате и предотвратите микоза на скалпа (Tinea Capitis)
Как да Разпознаете Микозата на Скалпа

Микозата на скалпа, известна също като Tinea Capitis, е инфекция, която засяга скалпа и косата. Този проблем често засяга децата, но може да засегне хора на всяка възраст. За да разпознаете този вид инфекция, трябва да бъдете внимателни към някои основни симптоми:

 
  • Сърбящи Петна: Пациентите обикновено изпитват сърбеж и дразнение по скалпа. Този симптом е чест и може да ви подскаже за проблема.
  • Люспи и Десквамация: Кожата на скалпа се обаче не само сърби, но често и се образуват люспи или десквамация. Тези симптоми са видими и могат да бъдат обратени като начало на инфекция.
  • Загуба на Коса: Микозата на скалпа може да предизвика загуба на коса. Ако забележите петна, където косата ви става по-редка, това може да бъде индикация за инфекция.
  • Еритем (Червенина) на Кожата: Кожата на скалпа може да стане червена, особено около засегнатите области.
  • Изтичане на Гноен Ексудат: В някои случаи, инфекцията може да доведе до образуване на подутини, от които се изтича гноен ексудат.
Ако забележите един или повече от тези симптоми, е важно да се консултирате с лекар или дерматолог за подходяща диагноза и лечение.
 

Причини на микозата на скалпа

 
Микозата на скалпа е предизвикана от гъбички, известни като дерматофити. Някои от най-честите видове, които предизвикват тази инфекция, включват Microsporum canis, Microsporum audoninsi, Trichophyton verrucosum, Trichophyton tonsurans и Trichophyton schoenleini. Тези гъбички предпочитат топла и влажна среда, което прави скалпа и косата идеални за развитие.
 

Симптоми на микозата на скалпа

 
Най-честият симптом на микозата на скалпа е сърбящи петна по скалпа, съпътствани със загуба на коса. Кожата може да стане червена и да се десквамира. Ако остане без лечение, тези петна се уголемяват и разпространяват. В някои случаи може да се образуват подутини с гноевиден ексудат, които могат да доведат до трайно оплешивяване и белези.
 

Диагноза


За диагноза на микозата на скалпа, е необходимо обръщане към дерматолог, който ще извърши физикален преглед на скалпа и може да използва специална светлина, наречена лампа на Wood, за да потърси признаци на инфекция. Проби от кожата или косата могат да бъдат взети и изпратени на лабораторни изследвания, които ще потвърдят наличието на гъбички.
 

Как да Лекувате Микозата на Скалпа

 
Лечението на микозата на скалпа обикновено включва локални и перорални антимикотични лекарства. Приемът на лекарствата и продължителността на лечението могат да варират в зависимост от степента на инфекцията и вида на гъбичката. Важно е да спазвате инструкциите на вашия лекар и да завършите целия курс на лечение, дори и ако симптомите изчезнат преди това.
След успешното лечение, лекарят ви може да поиска повторни изследвания, за да се увери, че инфекцията е излекувана напълно.
 

Как да Предотвратите Микозата на Скалпа

 
Понеже микозата на скалпа е изключително заразна, предпазването е от съществено значение, особено за децата. Вотърсете се от рисковете и научете как да предотвратите инфекцията:
 
  • Не Споделяйте Лични Вещи: Никога не споделяйте лични вещи като гребени, шапки или кърпи с други хора.
  • Поддържайте Хигиената: Редовното измиване на косата и ръцете, както и използването на шампоан за скалпа, може да помогне за предотвратяване на разпространението на инфекцията.
  • Обучете Децата: Ако имате деца, научете ги да бъдат внимателни и да не споделят лични вещи с други деца.
 
Микозата на скалпа е разпространена инфекция, но с правилно лечение и предпазни мерки можете да се справите успешно с нея. Важно е да не подценявате симптомите и да потърсите медицинска помощ, ако заподозрите инфекция.

Абонирайте се за нашия бюлетин и получете промокод за -10% отстъпка


При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате "сайта ОРС"
2024 All rights reserved | Aesthetic Pharma е запазена търговска марка на PodoCare Ltd.