Мини продукт при поръчка | Индивидуална онлайн консултация | Безплатна доставка над 100лв.
Aesthetic Pharma
0


Най-доброто от Как да?
02/2/2023

Как да направим крехките и чупливи нокти здрави?
Притежаването на безупречен маникюр и/или педикюр е невъзможно, ако имате чупливи, набраздени или меки нокти. Лошото състояние на ноктите е повече от козметичен проблем, това може да е признак на недостиг на микроелементи (като желязо, цинк, витамин В и силиций), липса на хидратация (т.е. повечето случаи, основната причина), а също и от прекомерно излагане на силни препарати. Тъй като наличието на красиви нокти вече е от съществено значение, тъй като те са част от нашия стил, е много важно да се грижим правилно за тях. Нашият съвет може да бъде намерен в следващите параграфи.
 

Каква е причината за чупливост на ноктите?

Не, чупливите, крехки и меки нокти не са просто козметичен проблем. Това състояние на ноктите може да предполага здравословен проблем или дори пренебрегване на поддръжката. Като цяло причините за чупливи и повредени нокти са:
 
 • Дехидратацията;
 • Недостиг на микроелементи: желязо, цинк, витамин В;
 • Навикът да хапете ноктите или да белите лака си;
 • Не носете ръкавици по време на домакински задължения, когато се използват химикали;
 • Използвайте ноктите като работни инструменти (отворени контейнери, премахване на етикети и др.);
 • Злоупотребата с гел за нокти;
 • Студ ;
 • Прекалено горещи бани.
Как да заздравите чупливите си нокти?

Има много съвети за естествено укрепване на чупливите ви нокти. Преди да преминем към подробното обяснение на тях, първо трябва да изброим някои много полезни практики за поддръжка, за да подобрим състоянието на вашите повредени нокти.
 
 1. Нейл майсторите съветват, ако имате къси нокти, да не подрязвате ноктите си с нокторезачка, а по-скоро да ги пилите. Тази практика се препоръчва както за чупливи нокти, така и за здрави нокти. Но пиленето трябва да се извърши правилно, за да се избегнат възможни вредни ефекти върху ноктите. Така че двустранното подаване трябва да се избягва на всяка цена, защото може да доведе до дублиране. Пилене винаги в една и съща посока с нежни движения - това е начинът да продължите, за да не рискувате да отслабите нокътната плочка. По отношение на дългите нокти, напротив, е необходимо да използвате нокторезачка или ножица за нокти, когато искате да скъсите ноктите си. В този случай файлът трябва да финализира формата. Що се отнася до вар, който да се предпочита,металната не се препоръчва, защото има тенденция да разделя слоевете на нокътя. За чупливи и тънки нокти е по-добре да предпочетете картонена пила.
 2. Овлажняването на ръцете, кожичките и ноктите е много важно! Редовното използване на овлажнители и обогатени кремове спомага за укрепване на бариерата срещу влага на кожата и ноктите. Вечер, преди да си легнете, просто нанесете овлажняващ крем "ръце и нокти", докато обилно масажирате кожичките. Препоръчва се да се масажира всеки ръб на нокътя за поне 30 секунди, докато кремът се абсорбира добре.
 3. Вземете под внимание, че носенето на изкуствени нокти може да отслаби естествените нокти, като ги направи по-тънки и по-твърди. Освен това за монтиране на фалшиви нокти се използват лепила, гелове и смоли, които са агресивни за ноктите и ги отслабват. Друг проблем: неправилно нанесените изкуствени нокти насърчават появата на гъбична инфекция. Поради това е желателно да се ограничи или избягва носенето на фалшиви нокти.
Как да укрепим естествено чупливите нокти?

Изключвайки генетичните предпоставки и болести, чупливите и крехки нокти са в много случай липса на определени вещества в тялото ни. Често и грешно мислене е, че ноктите могат да се подхранват. Фактически те са рогови образования, които са видоизменена тъкан и са изградени от кератин. Нокътя не диша, не се храни и е 100% мъртъв в очите на науката и съответно няма как да се подхрани. Това обаче не е вярно за нокътното легло, където се формира новия кератин. Тук е мястото да споменем, че една от най-честите причини за чупливи нокти са гъбични/микозни инфекции, които често не са видими с просто око.
 
В случаите, които дори и с локално подхранване на нокътнато легло с етерични масла те остават крехки, може да сме почти сигурни, че проблема е вътрешен. Както гласи поговорката: “Ние сме това, което ядем”. Учените и диетолозите са съгласни, че едни от най-важните елементи за здрава коса и нокти са:
 
 • Биотинът е изключително важен компонент за ензимите, които метаболизират мазнини и въглехидрати, също участват в процеса на изграждането на протеините. Тук е мястото да се спомене, че няма много силно доказана връзка между приемането на таблетки с биотин и подобряването на външния вид на косата и ноктите. Добрата новина е, че витамин Б 7 се съдържа в много храни като всички видове месо (най-много в говеждото и свинското), жълтъка на яйцата, ядки (бадеми, фъстъци, орехи и др), авокадо, млечни продукти и др.
 • Желязото съставя центъра на хемоглобина, които има за функция да доставя кислород на клетките. В случай на недостиг се наблюдава анемия и може да се образуват вертикални сцепвания на ноктите. Най-високо съдържание на желязо има в месото и яйцата, също всички тъмно зелени зеленчуци (спанак), бобени култури, кашу и картофи. 
 • Магнезия участва в стотици процеси в тялото и един от най-важните минерали. Недостига на магнезии може да доведе не само до чупливи нокти, но и до мигрени, мускулни спазми, отпадналост и много други. Него лесно може да си набавим от едни от най-вкусните храни като черния шоколад, така че от днес ако някой Ви пита защо ядете шоколад просто му кажете: “Магнезиев дефицит”. Големи количества от ценния минерал има и в авокадото, всички ядки и бобени култури, тъмнозелените зеленчуци и в бананите.
Както вече споменахме ноктите са изградени от кератин, които като всички протеини е съставен от комбинация от 20 амино киселини - те са градивните елементи на всяка тъкан. Ако една от тях липсва това може да доведе до сериозни проблеми. Животинските храни (месо, яйца, риба) съдържат всичките 20 амино киселини, докато зеленчуците и ядките съдържат различни комбинации от тях. Затова ако минавате на изцяло растителна диета е важно да разберете дали с комбинацията от храните, които консумирате приемате всичките двадесет градивни елемента за тялото Ви.
 
 • Омега 3 има много позитивни функции за тялото, но когато говорим за ноктите, отговаря за техния естествен блясък. Съдържа се във всички видове риба, както и в орехите, соята, яйцата и др.
 
 • Витамин Ц е важен за синтеза на колагена, които е основния градивен протеин, както на повечето тъкани, така и на ноктите, косата и зъбите. Недостиг на витамин Ц може да доведе до забавяне на растежа на ноктите, както и до това те да са изключително крехки. Цитрусовите плодове са най-добрия избор за големи дози витамин Ц (портокали, лимони, кивита), след тях са тъмнозелените зеленчуци, чушките и доматите.
 
 • Цинка участва в много процеси в тялото, но може би най-важните са правилното делене и растеж на клетките. Ноктите се образуват от вид клетки, които се развиват много бързо и се нуждаят от постоянно количество от минерала. Животинския протеин е добър източник на цинк, както и соята, бобовите култури, ядките (най-вече кашу и бадеми).

Винаги е по-добре да си набавяте необходимите витамини и минерали чрез нормално хранене отколкото да се приемат хранителни добавки - в повечето случай съставките им са химично синтезирани и не се абсорбират добре от тялото ако въобще са вътре. Европейската диета е достатъчно разнообразна и са редки случаите на спонтанен хранителен дефицит при хора под петдесет години. 

Абонирайте се за нашия бюлетин и получете промокод за -10% отстъпка


При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате "сайта ОРС"
2024 All rights reserved | Aesthetic Pharma е запазена търговска марка на PodoCare Ltd.