Мини продукт при поръчка | Индивидуална онлайн консултация | Безплатна доставка над 100лв.
Aesthetic Pharma
0


Най-доброто от Рутина
29/3/2023

Какво е фоликулит?
 
Фоликулитът е възпаление или инфекция, която може да засегне един или повече космени фоликули. Космените фоликули са малки кухини в кожата, които обграждат корените на космите. Фоликулитът може да се появи на всички окосмени части на тялото Ви. Най-често се среща на бедрата, глутеалната област и подмишниците – места, на които има триене. Обикновено се появява като малки неравности. Може да бъде изолиран до един космен фоликул или да засегне множество. Инфекцията може да бъде остра или хронична. Острите случаи се появяват за кратко време, докато хроничните случаи продължават с месеци и години. Фоликулитът е сравнително често срещан. Хората, които страдат от затлъстяване, са по-склонни да заболеят.
 
Какви са симптомите на фоликулит?
 
Фоликулитът причинява малки червени пъпки понякога с гноен връх. Те могат да бъдат придружени от: Болка, сърбеж, подуване, гной.
 
Кои са причините за развитие на фоликулит?
 
Фоликулитът обикновено се причинява от стафилококови бактерии или гъбички. Можете да се заразите със стафилококи  или гъбички чрез контакт кожата на човек, който вече има инфекция. Можете също така да развиете заболяването след контакт със замърсени лични вещи, като кърпи или дрехи, използвани от човек с инфекция. Ползването на сауни, обществени бани и басейни също увеличава рискът от заболяването.
 
Други рискови фактори могат да увеличат шансовете Ви за развитие на фоликулит, включително:
 
 • тесни дрехи, които дразнят кожата Ви;
 • наранявания на кожата, причинени от бръсненене;
 • прекомерно изпотяване;
 • отслабена имунна система.
Как се диагностицира фоликулит?
 
За да постави диагноза Вашият дерматолог ще прегледа щателно кожата Ви и при необходимост ще направи допълнителни изследвания. Непременно уведомете Вашия лекар: кога е започнал обривът, дали преди сте имали подобни обриви, дали имате други придружаващи заболявание и съответно терапия за тях.
 
Как се лекува фоликулит?
 
Фоликулитът не е тежко заболяване и се лекува сравнителни лесно, но изисква много продължителна терапия докато симптомите отшумят изцяло. Вашият дерматолог ще препоръча медикаменти за локално приложение – антибиотични или антимикотични кремове, специални измивни средства, перорални лекарства при нужда при нужда и ще даде указания как да се грижите за кожата си.
 
Хроничният фоликулит може да бъде по-труден за лечение. Терапията е много продължителна и изисква търпение както от страна пациента, така и от страна на дерматолога. Вашият лекар може да препоръча също лазерна епилация. По време на лечението трябва да се въздържате от премахване на космите чрез оскубване, кола маска или бръснене. 
 
Каква е перспективата за пациентите с фоликулит?
 
Повечето случай на фоликулит са леки и не водят до усложнения. Рядко заболяването причинява по-тежки проблеми. В малък брой случаи може да причини:
 
 • форункули, карбункули или кожни абсцеси;
 • белези или хиперпигментни петна;
 • увреждане на космения фоликул, което води до постоянна загуба на коса.
 
За да предотвратите развитието на фоликулит:
 
 1. Бръснете се само по посока на растеж на космите или използвайте електрическа самобръсначка.
 2. Избягвайте плътно прилепнали дрехи, особено груби материи.
 3. Използвайте лосиони, които не запушват порите ви, за да поддържате кожата си хидратирана.
 4. Избягвайте да споделяте продукти за лична хигиена, като бръсначи и кърпи.
 5. Задължително вземайте душ след обилно изпотяване.

Абонирайте се за нашия бюлетин и получете промокод за -10% отстъпка


При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате "сайта ОРС"
2024 All rights reserved | Aesthetic Pharma е запазена търговска марка на PodoCare Ltd.