Мини продукт при поръчка | Индивидуална онлайн консултация | Безплатна доставка над 100лв.
Aesthetic Pharma
0


Най-доброто от Статии за нас
01/12/2022

Подологията като специалност и професия
В медицината има много секции, които се фокусират върху изучаването на отделните части на тялото. Гинекология, офталмология и много други "логии" - това не е пълен списък от тях. Обаче, ако горните думи са познати на почти всички, то тогава много малко хора ще разберат какво е “подология”. Факт е, че тази наука е сравнително млада - тя се появи само преди няколко десетилетия. Каква част от тялото изучава този раздел на медицината и къде може да се намерят специалисти в тази област днес?

Подология - какво е това?

Подологията (на латински: Podiatry (/poʊˈdaɪ.ətri/) or podiatric medicine (/poʊdiˈætrɪk, -ˈdaɪ.ətrɪk/) или подологичната медицина е част от медицината, която се е посветила на изучаването, диагнозата и медицинското лечение на болести по краката, пръстите и ноктите по на ходилото. Термина се появява в Съединените щати в началото на 20 век с появата на първата книга по специалността и съответно с първите подолози.
 
 
Подологични процедури и педикюр: каква е разликата?

При обикновения козметичен педикюр се прави леко и повърхностно почистване на краката и стъпалата, обработват се ноктите, кутикулите (кожичките) и се нанася лак или гел-лак. Може да се ползват скрабове и различни продукти и инструменти като пемзи, пили, електрически пили за почистване на мъртвата кожа.

Подологичната процедура, или медицинския / терапевтичен педикюр, както е по-познато, се прави когато клиентът има проблеми, като кокоши тръни, мазоли, впити нокти, гъбички. Идеята на медицинския педикюр е да се направи консултация, превенция и поддръжка, за да не се задълбочават проблемите по краката и да не се налага намесата на хирург, когато разбира се е възможно това. Работи се в тясна връзка с медицински специалисти и често те сами пращат свои пациенти. При терапевтичния педикюр всички проблеми се третират много внимателно, като главната цел е да се премахне болката и дискомфорта на клиента. Обясняваме и какви са предпоставките за появата им.

Къде се обучават специалистите днес?

У нас се провеждат курсове за медицински/терапевтичен педикюр в различни обучителни центрове като надграждащо обучение след взета специалност "Педикюрист", призната от МОН. В чужбина има школи и институти, които обучават подолози и предлагат богата теоретична подготовка и необходимата практика. Такива страни са САЩ, Русия, Украйна, Германия, Полша и други европейски държави.  
 

Какви проблеми, решава медицинския педикюр?

Най-често срещаните проблеми, които решава са кокоши тръни, мазоли, враснали нокти, гъбички по кожта и ноктите. Повечето проблеми при ходилата се получават вследствие на неудобни и неподходящи обувки, но има и редица заболявания, които предразполагат към появата им.
 
  • Мазолите са кератозна или хиперкератозна материя (кожа), която в повечето случаи е с кръгла форма и с център, обърнат навътре в тъканта. Получават се от притискане и триене, често от неудобни обувки, спадане на свода на стъпалото (напречен и надлъжен), лоша вентилация на краката и други. Носенето на високи токчета също може да причини мазоли. Важно е да се избегне причината за поява на всички проблеми, защото дори да ги третираме с медицински педикюр и да облекчаваме състоянието на ходилата, ако причината не е отстранена, няма реален смисъл от терапия. 
  • Кокошият трън -Той е израстък, в повечето случаи с големината на грахово зърно, „разрошена“ кожа и черни „трънчета“ в центъра. Много лесно се разпознава от опитен педикюрист. Сред най-честите причини за появата е инфекция с папилома вирус, но се получава и от механично притискане на дадено място на крака най-често, заради неудобна обувка, твърд шев или камъче. Самият кокоши трън не боли, но когато е опрял в нервно окончание, болката е огромна. 
  • Врасналите или впити нокти са може би най-често срещания проблем. Забивания може да има както в основата, така и в предния край на нокътя. Когато то започва от корена на нокътя, често е необходима и намеса от хирург, а причина може да е травма на матрикса. Враснали ноктите се появяват и заради механични травми, но и някои заболявания водят до впиване и нарушаване на растежа на нокътя. Даже хормонален дисбаланс е възможен причинител на впиване на ноктите, дори и гъбички. 
  • Гъбичките са дермомикоза, когато са по кожата и онихомикоза, когато са по ноктите. Все още битува схващането, че при педикюр клиентите могат да се заразят с гъбички, което не е вярно. При педикюра се спазва стриктна хигиена и единствено ако педикюристът окаже много силен натиск и нанесе силна травма върху нокътното легло, може да се създаде риск от развитие на възпалителен процес. Дермомикоза може да се предаде навсякъде, където хигиената не е на нужното високо ниво.
Ортониксия

Това е безболезнен метод за корекция на деформирани нокти, чрез специални устройства и системи.
 
впити враснали нокти
 
Например, за да коригирате враснал / впит нокът, се използват различни скоби / шини. Принципът на работа е подобен, както при ортодонтските стоматологични системи. Процесът на коригиране на нокътната пластина се нарича ортониксичен. Както и при корекцията на изкривени зъби, лечението на врастнал / впит нокът отнема няколко месеца.
 
Подологията като специалност и професия 

Още известна като медицински, терапевтичен педикюр у нас, специалистите разрешават множество проблеми като впити нокти, кокоши тръни, плантарни брадавици, твърди мазоли, напукани пети и рагади, ортопедични изкривявания, микози по ноктите и ходилата, диабетни стъпала и различни възпаления. Работата на подолога е тясно свързана и винаги дава отлични резултати при сътрудничество с дерматолози, ортопеди и ендокринолози.
Официално подолозите съществуват от 1895 г , когато професията е узаконена в Ню Йорк, но множество данни за лечения на проблемни стъпала датират от преди 2400 години преди Христа. Хипократ създава първият скалпел използван в подологията за премахване на вроговявания. Тук е мястото да споменем, че всички инструменти и оборудване в подологията са взаимствани от зъботехниката. Длетото е единственият инструмент създаден специално за нуждите на подолозите. Съвременните апарати за терапевтичен, медицински педикюр имат прецизността на зъболекарска машина, както и всички ротативни инструменти. Модерната техника като апаратура и оборудване предлага 100% безопасност по време на работа, както на пациента, така и на професионалиста. С помощта на висококачественото оборудване и козметика за домашна грижа, медицинския педикюр се предлага на едно изключително високо ниво, а леченията са 100% успешни. 

Абонирайте се за нашия бюлетин и получете промокод за -10% отстъпка


При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате "сайта ОРС"
2024 All rights reserved | Aesthetic Pharma е запазена търговска марка на PodoCare Ltd.