Мини продукт при поръчка | Индивидуална онлайн консултация | Безплатна доставка над 100лв.
Aesthetic Pharma
0


Най-доброто от Как да?
08/2/2023

Как да се справим със сухата и груба кожа на ръцете?
Състоянието на суха и груба кожа на ръцете не е животозастрашаващо, но е естетически неприятно. Закачате се в ръкавите на блузите си, дращят ви ръцете, детето ви пита защо сте го одрали, докато го галите и така нататък.
 
Сигурно сте забелязали също така, че през зимата ръцете ви приличат на шкурка много повече, отколкото лятото. По надолу ще представим малко повече информация по темата.
 
Причини за суха кожа на ръцете
 
Причината за сухата и напукана кожа на ръцете е в нарушената кожна бариера. Звучи елементарно, но не е – иначе нямаше да имате суха и напукана кожа. 
 
В някои случаи състоянието може да е придружено и от други оплаквания, и е добре да следите всички накуп, за да имате представа как си взаимодействат. Сухата кожа се нарича ксероза и за нея има няколко причини.
 
Едни от най-основните са следните няколко: 
 
 • Студеното време – когато влажността е ниска, температурите навън (и в помещенията, които се отопляват) изсушават още повече кожата ви.
 • Химически агенти – те се съдържат в продуктите за миене на чинии и пране и сериозноувреждат кожната бариера.
 • Гореща вода – миете с нея, къпете се с нея, а в това време кожата ви се изсушава.
 • Лекарства или козметични продукти – например серуми с ретинол.
 • Прекалено овлажняване – ако кожата ви е непрекъснато изложена на влага, парадоксално тя губи своята собствена и се изсушава. Водата е дразнител за кожата, особено когато е в излишък.
 • Екзема – при това състояние, известно още като атопичен дерматит, кожата е зачервена и сърби.
Третиране на сухата кожа на ръцете
 
Ако имате суха кожа на ръцете, със сигурност сте пробвали да се мажете с какво ли не – свинска мас, зехтин, всякакви билкови отвари и кремове и т.н.
 
Съставките, които реално помагат за справяне с проблема, са няколко :
 
 • хидратиращи кремове
 • подхранващи масла – жожоба, кокос, зехтин и ший, а в по-тежките случаи – кремове с хидрокортизон (за краткосрочна употреба)
Можете да пробвате да възстановявате кожата на ръцете през нощта – слагайте щедро количество от крема или лосиона, който ползвате, а след това си сложете ръкавици или увийте кърпи около ръцете и спете така. Те ще задържат крема върху кожата, така че да се абсорбира максимално.
 
През зимата задължително носете ръкавици, както и когато миете или почиствате. Много хора забравят да си сложат гумени ръкавици в домакинството – поставете ги в близост до мивката, на видимо място, за да се сещате.
 
Използвайте овлажнител за въздух у дома и в офиса, за да поддържате нормална влажност на въздуха, и избягвайте да си сушите ръцете на машините със силни струи горещ въздух.
 
Какво трябва да избягвате?
 
Твърде честото миене на ръце, прекаленото обливане с дезинфектанти и ползване на антибактериални сапуни. Тези продукти са твърде агресивни, някои съдържат и алкохол и резултатът е суха, напукана, болезнена кожа.
 
Да намериш крем за ръце, който наистина, ама наистина да реши проблема със сухата кожа е истинско щастие. Почти сигурно е, че сте пробвали десетки кремове и брандове, всички по лична препоръка от някой друг, който се е почувствал добре от тях. И резултатът е ясен – нито един от тях не ви е решил проблемът. 
 
Какво трябва да съдържа продукта?
 
Трябва да защитава и поддържа естествената водно-липидна бариера, да изглажда и омекотява кожата, а за всичко това се грижат следните съставки.
 
 • Уреа
Вещество, което запазва влагата на повърхността, като привлича тази от по-дълбоките слоеве на кожата. Уреата разгражда и кератина във външните слоеве на кожата, за да намали количеството мъртви клетки – тоест, да я ексфолира.
 
 • Пантенол
Любима съставка за успокояване на раздразнена и възпалена кожа. Той стимулира клетъчната регенерация и действа противовъзпалително.
 
 • Масло от ший
Нежно масло, което подхранва и омекотява кожата – ще усетите действието му по това, че кожата ви ще престане да е болезнено опъната
 
 • Ретинил палмитат / Витамин А
Той е от жизненоважно значение за здравето на кожата и е силен антиоксидант. Подхранва, освежава повяхналата кожа и ѝ помага да изглежда по-млада. Прекаленото натрупване на мъртви клетки понякога се дължи именно на липса на достатъчно витамин А.
 
 • Витамин Е
И той, както витамин А, е със силно антиоксидантно действие, но работи и за повишаване на защитната бариера на кожата и запазва влагата в нея. Има противовъзпалително действие и благодарение на него кожата ни е еластична и мека.
 
В подходяща комбинация и консистенция тези съставки ще възстановят влагата и кожата, за да не се усеща опъната и болезнена при най-малкото движение.
 
Ето че най-накрая ще престане да ви е неудобно да се ръкувате, детето няма да се оплаква, че го дерете по бузите и Вие ще се чувставате добре! Дори и през зимата!

Абонирайте се за нашия бюлетин и получете промокод за -10% отстъпка


При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате "сайта ОРС"
2024 All rights reserved | Aesthetic Pharma е запазена търговска марка на PodoCare Ltd.