Мини продукт при поръчка | Индивидуална онлайн консултация | Безплатна доставка над 100лв.
Aesthetic Pharma
0


Най-доброто от Съставки
16/1/2023

Уреа – едно от многото доказателства, че Природата е съвършена!
Органичните съединения участват в метаболизма на веществата в перфектен баланс и точна концентрация. Уреата е изключително важен краен продукт от обмяната на веществата и нейното детайлно изследване на химичните, физичните и биологичните свойства доказват нейните благотворни свойства върху организма и редица кожни заболявания. Следователно неговата синтетична форма, използвана в козметиката, се понася добре от кожата в подходящи дози, без да причинява алергични реакции.

Специфичните химични свойства на уреата предопределят нейната биологична активност и широко приложение в химичната и козметичната промишленост. Уреата има способността да свързва молекулите на водата и да се разтваря много добре в нея, като по този начин участва във формиране на урината и изхвърлянето на неабсорбираната вода. Като хидрофилна молекула с малка молекулна маса, уреата лесно преминава през клетъчната мембрана в цитозола, чрез дифузия и спомага за доставянето на допълнително водни молекули. Молекулите на уреата бързо се усвояват от клетките и тъканите в организма и заедно с това се осъществява тяхното подхранване и дълбока хидратация. Уреата се изхвърля главно от бъбреците, но може и да се отделя от кожата чрез изпаряване. На тази основа се разработва медицинска козметика, включваща кремове и балсами за крака, нокти и устни с висока концентрация на урея. Концентрацията на урея включена в състава на медицинската козметика варира в процентна концентрация от 2,5% до 50%, в зависимост от степента на хидратация, която осъществяват.

В състава на крем и балсам за устни процентната концентрация е най-ниска, защото епитела е тънък, непрекъснато обновяван. Клетките се хидратират от слюнката и допълнителната хидратацията трябва да е умерена, а усещането приятно.

За благоприятен ефект върху нокти, като стимулиране на растежа, намаляване на разслояването и чупенето на ноктите, увеличаване на тяхната еластичност и здравина, е необходима много дълбока и продължителна хидратация. Затова козметиката за нокти е с най-високо съдържание на уреа, която стимулира подхранването на нокътната основа и дълбока хидратация на кератиноцитите.
 
В състава на  козметиката за напукани ходила, мазоли и удебелена кожа е необходима дълбока хидратация, която да омекоти, подхрани и стимулира деленето на клетките. Процентната концентрация на уреа в този случай варира в границите 10%-25%.
 
Уреата се съдържа нормално в кожата, в процентна концентрация около 7-8% и функционира като дълбоко овлажняващ агент, благодарение на свойството и да свързва вода. Нейната основна роля в роговия слой (stratum corneum) на най-външния кожен слой (epidermis) е да възстановява водния баланс. Така се подържа мека, здрава и сияйна кожа. С напредване на възрастта количеството вода в епидермиса и дермата намалява, деленето на кератиноцитите се редуцира и кожата става суха и излющваща.

Използването на козметика, съдържаща уреа, хидратира в дълбочина, подпомага задържането на вода в кожата и по-този начин стимулира деленето и възстановяването на кожните клетки.

На молекулно ниво уреата модифицира пространствената структура на полипептидните вериги, което подпомага овлажняването на по-деликатните тъкани. Научни изследвания в областта на биохимията доказват, че съществува пряка корелационна връзка между водното съдържание и аминокиселинния състав в кожата. Което означава, че по-сухата и дехидратирана кожа не предоставя благоприятна среда за протичане на метаболитните процеси свързани с включване, модфициране, преобразуване, синтез и разграждане на аминокиселините и техните химични съединения. 

Освен описаните хидратиращи свойства, съвместно с млечната киселина уреата действа като природен ексфолиант на кожата. Тяхното синаргично действие се състои в активно премахване на мъртвите вроговени, епителни клетки и стимулиране на клетъчната регенерация на роговия епителен слой. Младата жива тъкан се характеризира с по-добра хигроскопична способност и задържане на вода, което е предпоставка за по-добро подхранване на тъканта.

Благодарение на специфичните си свойства, уреата благоприятно повлиява редица кожни заболявания като кожни екземи, псориазис, хиперкератоза, склеродермия, кератодермия и себорея. 

Едно от големите предимства на уреата е , че стимулира и подпомага клетъчната регенерация. Освен, че кожата придобива сияен и здрав вид, тя се превръща в еластична и трудна за преодоляване от болестотворни агенти бариера. Поради химичната си структура уреата има способността да променя киселинния баланс на кожата и затова трябва да се дозира правилно при употреба и да не се надвишава препоръчителната доза за едно нанасяне. 

Уреата има кератолитичен ефект, кератопластичен ефект, повишава пропускливостта на клетъчната мембрана за вещества с антисептичен ефект, подпомага регенерацията на тъканите и има хигроскопично, овлажняващо действие. Комбинацията от тези биологични свойства предопределя широкото приложение на уреата в производството на медицинска козметика. В зависимост от приложението, степента на дехидратация на кожата и типа на заболяването, се използва различна процентна концентрация на уреа в състава на балсама или крема. Важно е да се има предвид, че освен концентрацията на Уреата, влияние върху силата на ефекта оказва и самата консистенция и другите активни съставки в – пяна, крем, серум, балсам! Например – пянам с 15% концентрация на Уреа, ще има същаия ефект както маз или крем с 10% Уреа.

Процентно разделение на свойствата на уреата спрямо кожата е както следва:
  • 2-10% - овлажнява, омекотява кожата, увеличавайки съдържанието на вода в роговия слой;
  • 10-30% - разкъсва водородните връзки на кератина, омекотява кожата, увеличавайки нейната пропускливост за активни вещества;
  • 30-40% - действа кератолитично;
  • 40-50% - силен кератолитичен ефект – може временно или трайно да повлияе производството на здрави кожни клетки.
 

Абонирайте се за нашия бюлетин и получете промокод за -10% отстъпка


При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате "сайта ОРС"
2024 All rights reserved | Aesthetic Pharma е запазена търговска марка на PodoCare Ltd.