Мини продукт при поръчка | Индивидуална онлайн консултация | Безплатна доставка над 100лв.
Aesthetic Pharma
0


Най-доброто от Начин на живот
15/2/2023

За вредите от смученето на палец
Това е често срещан вреден навик при малките деца, който обикновено замества биберона – залъгалка. Повечето деца спонтанно се отказват да го правят на възраст между две и четири години, но има и такива, които продължават да смучат палеца си в късно детство и дори в ученическа възраст.
 
Кога смученето на палец е проблем?
 
Когато продължава след 4 – 5 годишна възраст. Дотогава се счита, че ако палецът е предизвикал някакви ортодонски проблеми те могат да се саморегулират.  При много деца смученето на палеца няма да причини никакви проблеми.
Повечето родители са облекчени да чуят, че щом детето им е под петгодишна възраст не е в риск. Трябва обаче да бъдете много внимателни – колкото повече време е въздействал вредният навик, толкова по-трудно ще бъде да го отучите. Не е добра идея да чакате да стане на 5 години, за да вземете мерки.
 
Какви проблеми предизвиква?
 
  • Криви зъби
Най-очевидният признак, че детето смуче палеца си са промените в предните зъби. Постоянният натиск на пръста в устата предизвиква преместване или наклоняване на горните резци напред.
 
  • Промени в челюстите
Същият е и механизма, по който палецът променя формата на  горната челюст – тя остава тясна, с дълбоко небце и същевременно преразвита в предния участък зад резците. Отворената захапка също може да е последствие от смученето на палеца. Това е състояние, при което горните зъби не припокриват долните при стиснати зъби. Палецът е създал отвор между горните и долните предни зъби и детето има затруднение с отхапването.
 
  • Смущения в речта
Обикновено се проявява при по сериозни зъбно-челюстни несъответствия. Предните зъби участват в звукообразуването и когато те не са в правилната си позиция, произнасянето на определени звукове като С, З и Ц става затруднено.
 
Фактори, които влияят на сериозността на проблема
 
Има три основни фактора, които определят вероятността от ортодонтски проблеми и тяхната тежест:
 
  • Продължителност
Колкото повече време въздейства вредният навик, толкова по-задълбочени ще бъдат и ортодонтските проблеми. Най-сериозни последствия има смученето на палеца в късна детска възраст.
 
  • Честота
Някои деца смучат палеца си за кратко време, докато други – по цяла нощ докато спят и дори по цял ден. Когато честотата е висока, децата са изложени на по-голям риск.
 
  • Вид смучене
Някои деца просто поставят пръста в устата си, а други извършват активни смукателни движения. Колкото повече сила се прилага, толкова по-големи ще са щетите.
 
Прекомерното смученето на палец след израстването на млечните зъби, може да причини израстване на криви зъби и неправилно развитие на челюстта, което само по себе може да доведе до говорни дефекти на вашето дете. След първата година  трябвало да се свежда  до единични моменти, примерно преди заспиване. Ако детето продължава често  да си смуче палеца, трябва да се замислите как да коригирате проблема. Вижте натурално решение на проблема тук.

Абонирайте се за нашия бюлетин и получете промокод за -10% отстъпка


При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате "сайта ОРС"
2024 All rights reserved | Aesthetic Pharma е запазена търговска марка на PodoCare Ltd.